Home Principale Profetul Muhammad Căsătoria profetului Muhammad cu Aișa – O poveste de dragoste eternă

Căsătoria profetului Muhammad cu Aișa – O poveste de dragoste eternă

Căsătoria-profetului-Muhammad-cu-Aișa

De ce s-a căsătorit profetul Muhammad (pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) cu Aișa, când ea era atât de tânără?

Ceea ce este important pentru noi să înțelegem despre căsătoria Aișei cu profetul Muhammad ﷺ este că nu putem aplica standardele noastre de acum oamenilor de acum 1400 de ani și vice-versa. Atunci când oamenii plasează evenimentele din urmă cu 1400 de ani în contextul secolului XXI este ca și când aceștia ar recunoaște că nu înțeleg contextul istoric sau că nu au luat parte la nicio lecție de istorie de-a lungul vieții lor. Și acesta este un lucru trist.

Viața în secolul VII

Nu trăim deloc în aceeași lume. În secolul VII oamenii nu aveau garanția că vor ajunge la matura vârstă de 30 de ani. Oamenii se maturizau timpuriu și erau pregătiți de căsătorie cu mult mai devreme. Privind în urmă cu doar câteva sute de ani, vârsta legală a căsătoriei era cuprinsă undeva între 10 și 14 ani.

Richard A. Posner, judecătorul șef al curții de apel americane scria: „Legea privind vârsta consimțământului s-a schimbat dramatic în Statele Unite de-a lungul acestui secol. Majoritatea statelor au legiferat vârsta legală a consimțământului în secolul XIX, iar vârsta uzuală era 10 ani.” [Ghidul legilor cu privire la sex în America de A. Posner & Katharine B. Silbaugh pagina 44]

Căsătoria în secolul VII

Practica căsătoriei timpurii nu era o anomalie pentru oamenii în timpul profetului Muhammad ﷺ și al Aișei. Atât creștinii, evreii cât și păgânii se căsătoreau de foarte tineri.

Dacă vom găsi căsătoria profetului Muhammad ﷺ cu Aișa demna de a fi criticată, de ce nu avem o problemă cu căsătoria dintre regele John al Angliei cu Isabella de Angoulême, care avea 12 ani?

Acesta era modul în care lucrurile funcționau la vremea respectivă.

Educația și căsătoria

Unul dintre motivele pentru care ne căsătorim în ziua de azi (sau avem drept de consimțământ) după 18 ani este datorită sistemului nostru educațional. De obicei mergem la școală până la vârsta de 18 ani în majoritatea cazurilor, câteodată mult mai mult, alta dată ceva mai puțin. Însă vârsta de 18 ani este vârsta la care, în societatea vestică, vom avea suficientă educație pentru ca, cel mai probabil, să avem un rol productiv în societate – un loc de muncă, a ști cum funcționează lucrurile, a fi informat în legătura cu guvernul nostru.

Însă pe atunci, chiar și în secolul trecut, educația era foarte trunchiată. Oamenii știau tot ce aveau de învățat la o vârstă fragedă. Aișa dobândise educația completă în felul și mijloacele de viață în societatea ei până la timpul căsătoriei ei. Și în plus, pe lângă faptul că educația ei era completă în circumstanțele vremii ei, ea avea sa se căsătorească cu un bărbat care avea să îi ofere o nouă șansă de a învăța și mai mult. Așadar căsătoria sa era în avantajul educației sale și nu o opreliște.

Aișa a devenit una dintre cei mai mari persoane învățate ale Islamului, datorită căsătoriei sale. Multe dintre lucrurile pe care le știm în ziua de azi despre Islam se datorează învățăturilor ei.

Căsătoria și consimțământul Aișei

Trebuie, de asemenea, să luăm în considerare și consimțământul. Din păcate, majorității femeilor din timpul Aișei nu le era cerut consimțământul în privința căsătoriei lor. Însă ei i s-a cerut. Și ea și-a dat consimțământul. Islamul face din consimțământ o cerință obligatorie.

„O, voi cei care credeți! Nu vă este îngăduit să moșteniți femei în pofida voinței lor și nici să le opriți să se căsătorească [din nou] cu alții, ca să le luați o parte din ceea ce le-ați dat [ca zestre], decât dacă ele au săvârșit un păcat învederat, ci purtați-vă cu ele după cuviință!” [Nobilul Coran 4:19]

Ea chiar a fost logodită cu altcineva, mai înainte. Pentru această logodnă nu i-a fost cerut consimțământul, iar logodna a fost ruptă.

Maturitatea

Pe lângă faptul că educația ei era completa pentru vremea sa, și ea și-a dat consimțământul, Aișa ajunsese la vârsta maturității. S-a maturizat devreme într-o societate care a fost nevoită să se maturizeze devreme, deoarece viața era destul de dură și incontestabil de scurtă. Dacă nu avea loc căsătoria odată ce maturitatea era atinsă, nu sunt sigur că noi ca și specie am fi supraviețuit.

De asemenea, știm că Aișa era considerată matură în contextul său deoarece în Islam, un copil nu poate consimți căsătoria și nici nu-și poate da consimțământul pentru vreun contract legal, așa cum e contractul de căsătorie. Vârsta la care cineva își poate da consimțământul pentru căsătorie este atunci când ea este dezvoltată complet și a atins maturitatea și puterea vârstei adulte, aceasta fiind diferită de la persoană la persoană, de la eră la eră și de la societate la societate.

Folosiți-vă de context

Nu putem judeca oamenii care au trăit cu secole în urma, după standardele noastre. Să afirmăm că mariajul profetului Muhammad ﷺ cu Aișa a fost un fel de delict este ca și cum am spune că profetul Muhammad ﷺ a fost dur, deoarece nu i-a lăsat pe nici unul dintre companionii săi să aibă cont pe Twitter. Este absurd. Trebuie să punem lucrurile în contextul lor.

Pentru acei musulmani care încă cred că mariajul la o vârstă fragedă este OK, aceștia și-au pierdut mințile. Toate punctele amintite funcționează de asemenea și invers. Nu ne maturizăm la fel de repede și nu suntem pregătiți pentru căsătorie atât de timpuriu precum oamenii din acele vremuri. Folosirea mariajului Aișei ca un exemplu este invalid și o interpretare greșită și oribilă a Islamului, deoarece ei nu iau în considerare diferențele extreme între societatea de azi și cea de atunci. Totul depinde de context.

Load More Related Articles
Comments are closed.

Check Also

Fiecare om este un rob – Uite cum

Ești rob? Da! Fiecare om este un rob. Dar întrebarea este: față de cine sau de ce? Ești un…