Home Intrebari Femeile in islam De ce se acoperă femeile musulmane? Şi care sunt condiţiile hejabului?

De ce se acoperă femeile musulmane? Şi care sunt condiţiile hejabului?

hejab

De ce se acoperă femeile musulmane? Care sunt prescripțiile și condițiile care trebuie îndeplinite de veșmântul purtat?


De ce se acoperă femeile musulmane? Aceasta este o întrebare frecvent adresată, atât de musulmani, cât și de nemusulmani. Pentru multe femei acesta este adevăratul test de a fi musulmană.

Răspunsul este foarte simplu. Femeile musulmane acceptă să poarte hijabul (acoperirea capului și a corpului), deoarece Allah le-a cerut să facă acest lucru.

„O, Profetule! Spune soațelor tale și copilelor tale și femeilor dreptcredincioșilor să se învelească în jilbaburile lor, căci astfel vor fi mai bine distinse sã fie cunoscute și să nu li se pricinuiască necazuri! Allah este Iertător, Îndurător [Ghafur, Rahim].” [Nobilul Coran 33:59]

Un alt motiv este necesitatea manifestării modestiei, atât din partea bărbaților, cât și din partea femeilor. Astfel, ambii vor fi evaluați pentru iscusinţa și îndeletnicirile lor, și nu pentru aspectul fizic și senzualitatea lor. O elevă iraniană a spus: „Vrem ca bărbații să nu ne mai trateze ca pe niște obiecte sexuale, așa cum au făcut-o până acum. Vrem ca ei să ignore aspectul nostru exterior și să fie atenți la personalitatea și mintea noastră. Vrem să fim luate în serios și să fim tratate ca egali, şi nu să fim dorite de ei doar pentru corpul și aspectul nostru fizic.”

Femeia musulmană care își acoperă capul își afirmă de fapt identitatea. Astfel, oricine o vede va ști că este o musulmană cu bune caracterstici morale. Multe femei care se acoperă emană demnitate și stimă de sine şi se bucura să fie recunoscute ca şi femei musulmane. O femeie pură, neprihănită și modestă nu dorește să atragă bărbații prin senzualitatea ei, în niciun fel. O femeie care se acoperă își ascunde senzualitatea, însă lasă ca feminitatea să iasă la iveală.

Condițiile generale ale hejab-ului

Islamul nu are standarde fixe în ceea ce privește stilul rochiei sau tipul de îmbrăcăminte pe care le poartă musulmanii, în general. Cu toate acestea, trebuie îndeplinite anumite cerințe.

1. Părțile corpului care trebuie acoperite

În Islam există două surse de ghidare și stabilire a deciziilor şi verdictelor. Prima sursă este Nobilul Coran, Cuvântul revelat al lui Allah, iar a doua sursă o reprezintă Hadisurile sau Tradițiile (vorbele și obiceiurile) profetului Muhammad ﷺ, care a fost ales de către Allah să fie un model de urmat pentru întreaga omenire. Următorul text face parte dintr-una dintre tradițile Profetului ﷺ:

Aisha a relatat că sora ei Asma, fiica lui Abu Bakr (Allah să fie mulțumit de el) a venit la mesagerul lui Allah ﷺ în timp ce purta nişte haine subţiri şi oarecum transparente. El ﷺ a sfătuit-o şi i-a spus: „O Asma! Când o fată atinge pubertatea, nimic nu trebuie să rămână descoperit în afară de aceasta și aceasta şi a arătat către față și mâini.” [Abu Dawood]

2. Lărgimea

Hainele trebuie să fie suficient de largi, astfel încât să nu dezvăluie forma corpului femeii. Modul indicat de a ascunde forma corpului unei femei este purtarea de către aceasta a unei mantii (pelerine) deasupra hainelor. Dacă însă îmbrăcămintea este îndeajuns de largă, nu este neapărat nevoie de o altă haină deasupra acesteia.

3. Grosimea materialului din care sunt confecţionate hainele

Hainele trebuie să fie destul de dense, astfel încât să nu dezvăluie culoarea pielii pe care o acoperă sau forma corpului.

Profetul Muhammad ﷺ a spus că în ultimele generații ale naţiunii sale musulmane sale vor exista femei care cu toate că se vor acoperi, vor fi goale, îmbrăcate ca şi cum ar fi dezbrăcate, iar în vârful capului lor vor purta ceva asemănător cocoașelor de cămilă. Blestemul fie asupra lor, căci ele cu adevărat sunt blestemate. [Muslim]

4. Exprimarea, în general, a demnităţii şi modestiei

Hainele femeilor nu trebuie să atragă atenția bărbaților. Ele nu ar trebuie să fie atât de strălucitoare și sclipitoare astfel încât atenţia tuturor să fie îndreptată, atât către rochie, cât și către cea care o poartă.

5. Îmbrăcămintea femeilor nu trebuie să semene cu cea a bărbaților

Ibn Abbas a relatat că: „Profetul ﷺ i-a blestemat pe bărbații care arată ca și femeile și pe femeile care arată precum bărbații.” [Bukhari]

6. Femeile nu ar trebui să se îmbrace asemănător necredincioşilor

 Hainele trebuie să fie modeste, nici prea extravagante, dar nici prea sărăcăcioase, pentru a nu stârni admirația sau simpatia.

Deseori uităm faptul că tipul hainelor moderne din Vest sunt de dată recentă. Dacă privim la hainele femeilor din urmă cu 70 de ani, observăm haine asemănătoare hijabului. Aceste femei active, care munceau din greu, nu erau inhibate de îmbrăcămintea lor care consta în rochii lungi, care acopereau complet corpul și diferite accesorii de acoperire a capului. Femeile musulmane care poartă hijabul nu-l găsesc nepractic și acesta nu le stânjeneşte în activitățile lor zilnice.

Hijabul nu este doar un veşmânt cu care să ne acoperim trupul, ci, mai important decât atât, este comportamentul pe care îl avem, manierele, modul de a vorbi și a ne prezenta în public. Veşmântul nu este decât o faţetă a ființei în ansamblu sau.

Cerințele pentru îmbrăcămintea femeilor musulmane se aplică și pentru îmbrăcămintea bărbaților musulmani, diferența fiind doar suprafața corpului ce trebuie acoperită. Din punctul de vedere al modestiei, un bărbat trebuie neapărat să se acopere de la buric şi până la genunchi. Această suprafață a corpului său trebuie acoperită în fața tuturor, cu excepția soției. Îmbrăcămintea bărbaților nu trebuie să fie similară cu a femeilor, şi nici nu ar trebui să fie strâmtă sau provocatoare. Un musulman trebuie să se îmbrace astfel încât să-și arate identitatea de musulman. Bărbaților nu le este permis să poarte aur și mătase, însă ambele sunt permise femeilor.

Condiţiile impuse pentru îmbrăcăminte bărbaților, cât și a femeilor, nu au scopul de a restricționa, ci, dimpotrivă, de a crea o modalitate în care societatea să funcționeze optim, într-o manieră islamică propriu-zisă.

  • Statutul mamei in islam

    Care este statutul mamei în Islam?

    Unul dintre cele mai concludente lucruri legate de Islam este felul în care femeia este tr…
  • Egalitatea dintre bărbați și femei în islam

    Egalitatea dintre bărbați și femei

    Egalitatea dintre bărbați și femei in Islam, și natura lor complementară Egalitatea dintre…
Load More Related Articles
Comments are closed.

Check Also

Fiecare om este un rob – Uite cum

Ești rob? Da! Fiecare om este un rob. Dar întrebarea este: față de cine sau de ce? Ești un…