Numeroase grupări religioase, cum ar fi: evreii, creștinii, budiștii și hindușii practică abstinența – sau postul – într-o formă sau alta. Musulmanii au și ei un post (numit „Sawm” în limba arabă) care are loc în fiecare an în timpul lunii Ramadan. În această perioadă musulmanilor li se cere să se abțină de la mâncare, băutură și relații sexuale din zorii zilei (înainte de răsărit) până la apus.
Cu toate acestea, unii musulmani – cum ar fi bătrânii, bolnavii și femeile gravide sau cele aflate în perioada menstruației – sunt scutiți de la post, Dumnezeu acordând concesii celor care ar putea găsi dificilă această practică.
Când este Ramadanul?
Spre deosebire de calendarul gregorian – care este legat de anul solar – calendarul islamic operează după anul lunar. Ivirea lunii noi marchează începutul și sfârșitul fiecărei luni. Musulmanii consideră observarea lunii ca fiind critică în acest moment din an. Totuși, acest lucru nu ar trebui să creeze confuzia că musulmanii venerează luna sau un zeu al lunii.
Ramadanul, a noua lună a calendarului Islamic, este diferită în fiecare an – este cu 10 zile mai devreme în fiecare an gregorian. Această perioadă se termină cu sărbătorirea Eid Al-Fitr. Cu toate acestea, datele pot varia ușor în diferite colțuri ale lumii, în funcție de observarea locală a lunii. Această este înțelepciunea și mila lui Dumnezeu, fiecare om va experimenta în cele din urmă postul în sezoane diferite, în funcție de locația lor.
De ce postesc musulmanii?
„O, voi cei care credeți, v-a fost statornicit vouă Postul [As-Siyam], așa cum le-a fost prescris și celor dinaintea voastră – Poate că veți fi cu frică!” [Nobilul Coran 2:183]
Asemenea altor acte de adorare în Islam, musulmanii postesc deoarece Dumnezeu le-a poruncit acest lucru. Înaintea revelării acestui vers Coranic musulmanii țineau post în anumite zile însă nu a fost obligatorie o anumită perioadă.
Scopul postului este ca musulmanii să obțină neprihănirea sau conștientizarea lui Dumnezeu. (Numita „Taqwa” în limba arabă) Această calitate se alimentează în timpul postului deoarece musulmanii își înfrânează intenționat dorințele lor carnale (mâncare, băutură și relații sexuale) pentru a-și înnobila ființa interioară (sufletul) spre o poziție mai evlavioasă.
Pentru a înțelege cum funcționează aceasta, gândiți-vă la fiecare om ca fiind un cântar cu două talere: pe o parte este trupul și pe cealaltă parte sufletul. Pentru hrănirea corpului ne alimentăm cu o dietă echilibrată de mâncare și băutură. Pentru hrănirea sufletului facem activități spirituale cum ar fi rugăciunea, reflectarea de sine și menționarea lui Dumnezeu. Din păcate mulți dintre noi au tendința de a exagera din punct de vedere fizic și ajungem să avem corpuri nesănătoase. Pentru a face lucrurile și mai rele, suntem trași în jos atunci când neglijăm părțile noastre spirituale.
Bineînțeles, înfometarea și însetarea înduioșează inima și ajută la obținerea empatiei față de cei săraci. În timp ce persoana care postește alege să se abțină de la mâncare și băutură, cei sărmani flămânzesc în fiecare zi deoarece se chinuie să obțină subzistența de bază pe care majoritatea o iau drept un lucru dat.
Este doar despre post?
Chiar dacă obiectivul principal al Ramadanului este abținerea de la mâncare, băutură și relații intime, musulmanii încearcă de asemenea să dezvolte un caracter mai bun în timpul acestei luni. Ei încearcă din răsputeri să stea departe de activități păcătoase, cum ar fi bârfa și calomnia și privirea și ascultarea lucrurilor dăunătoare din punct de vedere spiritual.
Profetul Muhammad (pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) a sfătuit musulmanii:
„Postul este un scut. Dacă este o zi în care unul dintre voi postește, atunci el nu trebuie să vorbească vulgar sau să comită păcate sau să fie ignorant. Dacă cineva îl insultă, atunci el ar trebui să spună: Țin post.” [Bukhari și Muslim]
De asemenea mulți musulmani aleg să-și plătească dania (numită „Zakah”) în timpul Ramadanului, deoarece faptele bune aduc recompensă mai mare în această lună. Alături de bani, musulmanii participă la munca în comunitate pentru a-i ajuta pe cei nevoiași și împart cina lor („Iftar”) cu săracii.
Deși aceste fapte bune aduc recompense mai mari în timpul Ramadanului, musulmanii nu trebuie să se limiteze doar la această lună și ar trebui să aibă ca scop folosirea impulsului Ramadanului pentru a face un obicei din astfel de acte nobile care să le continue de-a lungul anului.
Ramadanul și revelația
„[Aceste zile sunt] luna Ramadan, în care a fost trimis Coranul, drept călăuză pentru oameni, dovezi limpezi pentru drumul cel drept și Îndreptar [Al-Furqan].” [Nobilul Coran 2:185]
Ramadanul are o semnificație deosebită deoarece este luna în care Dumnezeu a trimis profetului Muhammad ﷺ cartea sfântă a Islamului, Coranul. Ea a fost revelată la intervale de timp pe o durată de 23 de ani, prima revelatie avand loc în luna Ramadan. Cu toate acestea, musulmanii oferă onoare Coranului în particular în această lună, fiind recitat atât în timpul zilei cât și în timpul rugăciunilor suplimentare din timpul nopții (cunoscute ca „Taraweeh”).
O noapte specială în Ramadan
„Noi am pogorât [Coranul] în noaptea Al-Qadr. Dar de unde să știi ce este noaptea al-Qadr?! Noaptea al-Qadr este mai bună decât o mie de luni. În timpul ei se coboară îngerii și Duhul, după voia Domnului lor, pentru orice poruncă. Ea este pace, până la ivirea zorilor!” [Nobilul Coran 97:1-5]
Noaptea Destinului (numită Laylatul Qadr) este punctul culminant al Ramadanului. Fiind aniversarea nopții în care a fost trimis Coranul, deține o semnificație deosebită. Binecuvântările constau în faptul că faptele bune efectuate în această noapte sunt înmulțite exponențial. Noaptea valorează mai mult decât 1000 de luni.
Ești gata să experimentezi o parte a Ramadanului?
Dacă nu ești musulman, de ce nu te provoci pe tine însuți să încerci să postești câteva zile în Ramadan anul acesta? Chiar mai mult, adună-ți câțiva prieteni și vedeți care dintre voi poate posti mai multe zile în această lună. Când termini, împărtășește-ți cu noi gândurile – spune-ne cum te-ai descurcat și ce ai învățat din această practică.
Cum o poți face?
1. Setează-ți alarma înainte cu 30 de minute pentru a avea suficient timp să pregătești și să mănânci înainte de zorii zilei (timpul Fajr). Ia-ți un calendar pentru Ramadan de la moscheea locală sau online și vezi când începe Fajr.
2. Mănâncă un mic dejun sănătos înainte de zorii zilei și spală-te pe dinți.
3. Adoptă intenția de a posti în ziua respectivă. Aspectul cheie este că intenționezi să te abții de la mâncare, băutură (inclusiv apă), fumat și relații sexuale din zorii zilei până la apus. Poți de asemenea să intenționezi să stai departe de bârfă și alte activități care ar putea să-i ofenseze pe ceilalți.
4. Dacă este foarte devreme poți să dormi înainte de a-ți începe ziua.
5. De-a lungul orelor zilei încearcă să te abții de la lucrurile pe care le-ai intenționat.
6. La apus (timpul Maghrib din calendarul de Ramadan), incheie-ți postul cu mâncare și băutură. Cel mai bine este să-ți închei postul cu ceva dulce, cum ar fi câteva curmale sau doar apă.
7. Acordă-ți timp pentru a reflecta asupra felului în te-ai simțit în timpul postului și ce ai învățat din această experiență.
8. Repetă pașii de la 1 la 7 pentru oricare alte zile în care vrei să postești.
SUCCES CU PROVOCAREA TA DE RAMADAN!