Home Principale Ramadan și Eid Spune bine ai venit Ramadanului! Ghidul musulmanului modern

Spune bine ai venit Ramadanului! Ghidul musulmanului modern

Luna Ramadan

Luna islamică a postului – Cum a început?

Ramadanul, a noua lună a calendarului Islamic, a fost stabilită ca fiind o lună sfântă pentru musulmani după ce a fost revelat Coranul profetului Muhammad (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) cu ocazia cunoscută sub denumirea de Laylat Al-Qadr, deseori tradusă ca „Noaptea puterii”.

Obligativitatea respectării Ramadanului este menționată în Coran, unde Dumnezeu Atotputernicul spune:

„[Aceste zile sunt] luna Ramadan, în care a fost trimis Coranul, drept călăuză pentru oameni, dovezi limpezi pentru drumul cel drept și Îndreptar [Al-Furqan].” [Nobilul Coran 2:185]

Deoarece ciclul calendarului lunar nu corespunde calendarului solar, data Ramadanului se mută aproximativ cu 11 zile în fiecare an, sfârșitul lui fiind marcat de celebrarea Sărbătorii – Eid.

Postul la modă – O rutină a musulmanilor

Postul este un factor cheie în Ramadan. În această lună, musulmanii postesc de la răsărit până la apus, fără să mănânce și să bea în tot acest timp absolut nimic. Înainte de răsărit ei servesc Suhur-ul sau masa dinaintea zorilor. La apus, familiile și prietenii se adună pentru Iftar adică masa prin care musulmanii rup postul.

Postul a devenit cea mai nouă modă atunci când „guru” ai sănătății au inventat dieta postului intermitent. Specialiști în sănătate, antrenori și experți în fitness au început să îl promoveze. Acest lucru i-a făcut pe nutriționiști și pe medici să analizeze în detaliu postul și Ramadanul. Jurnalul Asociației Medicilor Canadieni a ajuns la concluzia că există ample studii care susțin beneficiile postul pentru sănătate.

Schimbarea stilului de viață – Calea Islamică

Cel mai nou moft implică schimbarea stilului de viață. Trezirea înainte de răsărit, urmarea unor antrenamente de fitness și apoi hidratarea, după care servirea fără grabă a micului dejun, în care lași o parte din stomac goală. Apoi postul timp de 7-9 ore și la finalul acestuia servirea mesei cu câteva ore înainte de somn.

Dacă studiați detaliat această rutină, veți realiza că acesta este modul musulmanului de a-și începe ziua. Fie că este sau nu Ramadan, musulmanii se trezesc în zorii zilei, își efectuează rugăciunile și încep munca lor zilnică.

Unul dintre principiile de bază ale sănătății este o dietă echilibrată. Profetul Muhammad ﷺ a încurajat obiceiul de a mânca mai puțin, ca o metodă de prevenire a bolilor și a altor afecțiuni. El ﷺ a spus:

„Fiul lui Adam nu umple nici un vas mai rău decât propriul stomac. Este suficient pentru fiul lui Adam să mănânce câteva îmbucături ca să-i fie de ajuns. Dacă totuși are nevoie de mai mult, atunci să-l umple cu o treime mâncare, o treime lichide și o treime cu aer.”

Lucruri pe care nu le-ai știut despre Ramadan

1. Postul se referă la bunăstarea spirituală și fizică. El oferă o viață mai sănătoasă și mai împlinită. Lucru pe care musulmanii l-au știut de mai mult de 1400 de ani.

2. Prin abținerea de la lucruri interzise timp de 30 de zile, Ramadanul ajută musulmanii să renunțe la obiceiuri rele cum ar fi fumatul și bârfa.

3. Musulmanii rup postul servind curmale care sunt bogate în vitamine, minerale, fructoză și dextroză, toate necesare pentru un corp sănătos.

Adevăruri despre sănătate

Doctorul John Berardi, fondatorul științei Nutriției de Precizie, în cursul său despre postul intermitent, a subliniat faptul că acesta poate ajuta la controlul diabetului, la reducerea greutății corporale, la prevenirea cancerului și îmbunătățirea sănătății creierului.

Mâncarea de post și obezitatea

Obezitatea este o cauză, ce poate fi prevenita, a morții în toată lumea, cu creșteri predominante la adulți și copii, chiar și în țările dezvoltate. A apărut ca una dintre cele mai serioase probleme de sănătate publice a acestui secol.

Mohammad Yawar Yakoob, de la Departamentul de Nutriție, în cadrul Sănătății Publice a școlii Harvard, Boston, USA, a făcut un sondaj prin care a aflat într-un studiu de înainte-după pe indivizi obezi din Egipt o îmbunătățire remarcabilă în starea de sănătate generală și bunăstarea lor. În mod similar, într-un alt studiu de data aceasta pe femei obeze cu diabet de tip 2 din Algeria, postul a îmbunătățit semnificativ homeostaza glucozei.

Ramadanul este modul în care Dumnezeu ne spune că este posibil să ne înfrânăm de la un stil de viață nesănătos. Dacă am trăi asemenea stilului de viață al profetului Muhammad ﷺ, nu ar exista obezitate în această lume.

Curmale?

Modul ideal de a rupe postul pentru un musulman este cu o curmală. Curmalele sunt bogate în vitamine, minerale, fructoză și dextroză, toate necesare pentru un organism sănătos. Mult mai gustoase și hrănitoare decât un baton de Mars sau Snickers.

Obiceiurile creează rezistență

Ca ființe umane, cunoaștem faptul că dacă un lucru este efectuat în mod regulat timp de 4 săptămâni, va deveni un obicei și va rămâne cu tine toată viața. Ramadanul este timpul perfect de a renunța la obiceiurile rele cum ar fi fumatul, mâncatul obsesiv, tiparul de somn neregulat și așa mai departe. Acesta ar putea fi începutul unui nou stil de viață, mai bun și îmbunătățit.

Datorită dragostei pure pentru Dumnezeu avem o voință puternică și ne abținem de la lucruri permise (cum ar fi mâncatul și întreținerea de relații sexuale cu soțul/soția). Aceasta ne arată că dacă putem să ne abținem de la lucruri permise putem în același fel să stăm departe de obiceiurile rele (cum ar fi minciuna, înșelătoria, bârfa și calomnia etc.). Avem destul potențial și suntem destul de puternici să ne îmbunătățim prin cea mai bună metodă existentă.

Ramadan – Luna Coranului

Ramadanul este luna Coranului. Este recomandat recitarea cât mai des a Coranului în această lună. Nemusulmanii care au o capacitate de gândire rațională și analizare a lucrurilor ar trebui să încerce să citească Coranul măcar o dată în viața lor. Coranul oferă îndrumarea completă în fiecare aspect al vieții omului, iar ei vor trage multe foloase din el.

Clarificare importantă

Este important să clarificăm că motivul principal pentru care musulmanii postesc nu este legat de sănătate. Musulmanii postesc datorită poruncii divine, clar menționată în Coran. Postul are o istorie și a fost o instituție practicată în mod obișnuit de diferite comunități religioase (de exemplu, Postul Mare la creștini și de Yom Kippur la evrei).

Allah Preaînaltul spune:

„O, voi cei care credeți, v-a fost statornicit vouă Postul [As-Siyam], așa cum le-a fost prescris și celor dinaintea voastră – Poate că veți fi cu frică!” [Nobilul Coran 2:183]

Concluzie

Postul se referă la bunăstarea spirituală și fizică. Te poate ajuta să trăiești o viață mai lungă, mai sănătoasă și mai împlinită. – O realitate cunoscută de musulmani cu o mie de ani în urmă. Musulmani sau nemusulmani, haideți să întâmpinăm Ramadanul și să postim pentru a deveni sănătoși, mai tineri și la modă!

Load More Related Articles
Comments are closed.

Check Also

Fiecare om este un rob – Uite cum

Ești rob? Da! Fiecare om este un rob. Dar întrebarea este: față de cine sau de ce? Ești un…