Home Principale Ramadan și Eid 8 întrebări despre luna Ramadan pe care nu ai îndrăznit să le pui vreodată!

8 întrebări despre luna Ramadan pe care nu ai îndrăznit să le pui vreodată!

întrebări despre luna Ramadan

Ramadanul este cea de-a 9-a lună a calendarului islamic. Este luna în care Dumnezeu cel Atotputernic a revelat primele versete ale Nobilului Coran profetului Muhammad (pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa). Musulmanii apți din punct de vedere fizic din întreaga lume vor posti din zorii zilei până la apusul soarelui și își vor intensifica actele de adorare, pentru a se apropia de Creatorul Lumilor. Este perioada adorării sincere, în care familiile se apropie și prietenii se adună pentru a căuta mulțumirea lui Dumnezeu.

1. De ce luna Ramadan începe în zile diferite în fiecare an?

În credința musulmană, urmăm calendarul lunar, bazat pe etapele lunii, spre deosebire de calendarul gregorian, solar. Ca urmare, luna Ramadan poate începe în anotimpuri diferite ale anului, în funcție de locația celui care postește. De exemplu, în New York postul poate cădea pe timp de vară, în vreme ce în Australia postul va avea loc în plăcutele luni de iarnă. După numai câteva astfel de luni Ramadan, situația se va inversa între aceste două locații. Unul dintre avantajele faptului că o lună măreața precum cea a Ramadanului nu cade mereu în același anotimp, este faptul că ne putem răsfăța cu fructe și legume sezoniere, pe măsură ce Ramadanul avansează lent pe parcursul anilor, conform calendarului lunar.

După cum vă puteți imagina, postul în lunile calde este mai dificil. În mijlocul verii, postul reprezintă o provocare mai mare, întâmpinată de musulmani cu statornicie și fidelitate. Cei care postesc în anotimpuri mai reci sunt mereu cu gândul la frații lor ce postesc cu dificultate, păstrându-i în rugăciunile lor.

2. Nu mori fără mâncare și apă timp de 30 de zile?

De fapt, în timpul Ramadanului, musulmanii nu se abțin de la alimente sau apă pentru o lună întreagă! Și da, așa ceva ar provoca moartea oricui s-ar avânta să încerce! Postul Ramadan înseamnă să renunți la mâncare și băutură din zorii zilei până la asfințit. Musulmanii se trezesc chiar înainte de rugăciunea din zori pentru a servi un mic dejun ușor (alimente bogate în fibre, fructe proaspete și multă apă). Din momentul chemării la rugăciunea din zori (Adhan), musulmanii încetează să mai mănânce și să bea.

Ziua de post este petrecuta conform activităților zilnice obișnuite, fie că acestea presupun mersul la școală sau la serviciu. Împlinim rugăciunile obligatorii, iar pe parcursul zilei intensificăm actele noastre de adorare. În timpul Ramadanului, orice faptă bună sau act de adorare efectuat primește răsplată înmulțită. Mulți musulmani se străduiesc sa facă tot ce le stă în putință pentru a culege toate beneficiile acestei luni. De exemplu, unii musulmani fac efortul de a recita întreg Coranul în timpul celor 30 de zile ale acestei luni.

3. De ce sunt obligați copiii musulmani să postească?

Copiii nu sunt obligați să țină post. Dumnezeul cel Atotputernic spune în Coran:

“Nu este silire la credinţă.” [Nobilul Coran 2: 256]

În Islam, nimeni nu poate forța pe altcineva. Iar postul a fost prescris musulmanilor așa cum le-a fost prescris înainte și strămoșilor noștri. Doar musulmanii apți din punct de vedere medical și care au ajuns la vârsta pubertății trebuie să postească. Cei bolnavi, vârstnicii, călătorii, femeile aflate la menstruație, cele însărcinate sau care alăptează, nu trebuie să țină post. Mai mult, în Islam, ne este interzis să ne pricinuim rău singuri. Așadar, dacă se știe că postul va slăbi sau îi va face rău cuiva, aceluia îi este interzis să postească.

Există și alte modalități prin care musulmanii se pot bucura de luna Ramadan, chiar dacă nu țin post. Pregătirea mâncării pentru cei care postesc, hrănirea celor săraci și pomenirea lui Allah, toate acestea sunt fapte minunate în Islam, care aduc răsplată celui care le împlinește.

4. Este Ramadanul doar o cură de slăbire pentru musulmani?

După Ramadan

 

Dimpotrivă! Unii musulmani chiar câștigă în greutate pe durata Ramadanului. După o zi lungă de post care se încheie cu cina, (numită Iftar), mulți musulmani se răsfață cu aperitive prăjite și cu deserturi încărcate de calorii. Acest tip de dietă are la bază alimente cu eliberare bruscă a energiei, ce se estompează rapid, și conduce la apariția kilogramelor în plus. În astfel de cazuri, durerile de stomac își fac apariția adeseori pe durata Ramadanului și pot cauza apatie, care atrage după sine neglijarea actelor de adorare.

Cu toate acestea, există și musulmani care încearcă să mănânce o masă sănătoasă la Iftar. Cereale, carne slabă, legume și multe fructe stimulează energia și oferă musulmanilor rezistența necesară adorării continue, fără probleme de stomac.

5. Există și altceva ce nu poți face în Ramadan?

Nu pot să mint
Nu pot să mint!

Sunt multe lucruri de la care musulmanii trebuie să se abțină în timpul lunii Ramadan. Relațiile intime în viața conjugala reprezintă una dintre principalele acțiuni interzise în timpul zilelor de post. Fumatul, minciuna, bârfa, calomnierea și orice alte vicii sunt, de asemenea oprite. Ceea ce musulmanii au voie și trebuie să facă este să încerce să obțină mulțumirea lui Dumnezeu, împlinind fapte bune și alte acțiuni care sporesc credința.

6. De ce sa te chinuiesti singur, ținând post?

Gratificare întârziată

Luna Sfântă a Ramadanului este o binecuvântare pentru întreaga omenire. Musulmanii de pretutindeni o așteaptă cu nerăbdare în fiecare an și varsă lacrimi de tristețe atunci când se sfârșește.

Profetul Muhammad (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) a spus:

„Allah a spus: fiecare faptă a fiului lui adam este pentru el însuși, cu excepţia postului care este pentru mine și eu îl voi răsplăti […]” [Hadis qudsi Bukhari & Muslim]

Dumnezeu Cel Atotputernic dăruiește robilor Săi credincioși din milostivirea și harul Său pe tot parcursul anului. A posti din dragoste pentru Dumnezeu, și pentru a-I aduce mulțumire, este ceva ce musulmanii fac cu bucurie nespusă. Ei întâmpină Ramadanul dorindu-și să-l mulțumească pe Domnul lor. Postul din aceasta lună nu reprezintă nicidecum o modalitate de tortură. Este mai degrabă un exercițiu al credinței și încrederii în Unicul și singurul Dumnezeu.

7. Este fiecare zi din Ramadan, o zi de sărbătoare?

Da! Într-un fel, zilele Ramadanului pot fi comparate cu zilele de sărbătoare. Familiile musulmane de pretutindeni, servesc cina (numită Iftar) împreună, atât membrii familiei cât și oaspeții. Este momentul de nostalgie, când musulmanii de toate vârstele se întâlnesc în jurul mesei și își amintesc, adeseori, de lunile Ramadan care au trecut. Este, de asemenea, un moment minunat pentru a analiza problemele familiale și a căuta soluții, în această lună a adorării.

Întocmai așa cum se întâmpla de sărbători precum Ziua Recunoștinței, este multă mâncare de pregătit și veselă de spălat. Multe familii le cer tuturor să ajute, chiar și celor mai mici membri, pentru ca toată lumea să poate termina treaba din bucătărie și a-și dedica timpul actelor de adorare.

8. Trișezi atunci când postești?

Nici măcar apă?

Aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări despre Ramadan adresate musulmanilor, iar răspunsul este un “Nu!” hotărât. Noi musulmanii, credem că Dumnezeu ne vede mereu, 24/7 (acest lucru este cunoscut sub numele de Taqua.) Musulmanul este conștient de cunoașterea absoluta a lui Dumnezeu, în orice moment. Chiar dacă s-ar afla într-o cameră izolată, fără ferestre, cu mâncare la discreție, el nu ar lua nici măcar singură îmbucătură. Deși niciun alt om nu este acolo pentru a-l vedea, Dumnezeu îl vede. Ca și musulmani, noi nu ne rezumăm la a simți sfială față de Domnul nostru, Protectorul și Susținătorul nostru, ci ne și temem să nu Îl nemulțumim. Acest sentiment este asemenea unei iubiri profunde ce depășește timpul și spațiul. Nici nu poate fi vorba de a sorbi apă sau a mânca câteva îmbucături pe ascuns!

În timpul postului, musulmanul simte o legătură și mai profundă cu Dumnezeu. Postul le oferă musulmanilor puterea de autocontrol și de empatie cu cei mai puțin norocoși. Nimic nu te poate trezi la realitate asemenea unui gât uscat sau a unui stomac gol. Ramadanul este un antrenament perfect pentru a ne stăpâni dorințele, astfel încât noi să le putem controla și nu invers.

Luna Ramadan reprezinta o ocazie atât de specială, încât mulți nemusulmani sunt atrași și aleg să postească în spirit de solidaritate. Acum, când ai primit răspunsurile la toate întrebările tale arzătoare despre Ramadan, de ce nu încerci să postești și tu o zi sau două pentru a te lămuri despre ce este vorba?

Load More Related Articles
Comments are closed.

Check Also

Fiecare om este un rob – Uite cum

Ești rob? Da! Fiecare om este un rob. Dar întrebarea este: față de cine sau de ce? Ești un…