Home Principale Ramadan și Eid Cum sărbătoresc musulmanii Eid-ul? Explicația frumuseții Eid-ului

Cum sărbătoresc musulmanii Eid-ul? Explicația frumuseții Eid-ului

eid

Ai văzut sau auzit mesaje cu urări despre Eid și te-ai întrebat despre ce este această sărbătoare? Ce înseamnă? De ce și când sărbătoresc musulmanii Eid-ul? Ce fac musulmanii de Eid? Întrebările tale vor primi răspuns pe măsură ce vei descoperi frumusețea Eid-ului.

Ce este Eid-ul?

Cuvântul “Eid” înseamnă festival sau sărbătoare. Înfățișează literalmente evenimentul ce este celebrat. Musulmanii celebrează două tipuri de Eid în fiecare an, ce urmează după două mari acte de adorare. Primul se numește ’’Eid Al-Fitr’’ ce înseamnă ’’festivalul întreruperii postului’’ celebrat după postirea a întregii luni Ramadan. Cel de-al doilea, cunoscut drept ’’Eid al-Adha’’, înseamnă ’’festivalul sacrificiului’’ și este celebrat imediat după completarea Hajj-ului, pelerinajul anual la Mecca. Pentru fiecare musulman, Eid-ul este un timp de sărbătoare, de veselie, de unitate, abundență și dăruire. Este întotdeauna un moment pe care îl aștepți cu nerăbdare.

Eid Al-Fitr

În timpul Ramadanului, musulmanii postesc pentru a se purifica și a se apropia de Dumnezeu. Ramadanul este ca un refugiu, un timp pentru a lăsa la o parte grijile noastre lumești, a ne concentra pe spiritualitate, și de a ne îmbunătăți legătura cu Cel care ne-a dat viața și toate binecuvântările pe care le avem. După trecerea printr-o extinsă perioadă de retragere spirituală, de maxim 30 de zile, este logic că doar un festin poate fi ținut pentru a marca sfârșitul lunii. Despre asta este Eid-ul Al-Fitr.

Eid Al-Adha

Hajj-ul este pelerinajul la Mecca, realizat simultan, o dată pe an, de milioane de musulmani. Prin Eid Al-Adha, sacrificiul pe care Avraam era dispus să-l facă pentru Dumnezeu și mila pe care Dumnezeu a avut-o asupra lui au devenit celebrate și manifestate. Musulmanii celebrează ziua sacrificând o oaie și împărțind-o nu doar cu familia și prietenii, ci și cu cei mai puțin privilegiați.

Când se sărbătorește Eid-ul?

Sărbătorirea Eid Al-Fitr durează o zi, începând cu observarea lunii noi ce marchează sfârșitul lunii islamice Ramadan și începutul următoarei luni.

Pe de altă parte, sărbătorirea Eid Al-Adha, durează patru zile, începând a doua zi după finalizarea Hajj-ului.

Felicitările de Eid

Musulmanii se felicită reciproc spunând „Eid Mubarak” ce înseamnă „Să ai un Eid binecuvântat”.

eid Ramadan

Rugăciunea de Eid

Musulmanii încep ziua de Eid cu respectarea rugăciunii congregaționale, uneori în moschee dar de obicei într-o locație în aer liber. Înainte de a merge la rugăciunea de Eid, ei sunt încurajați să facă o baie și să poarte cele mai adecvate haine, demne pentru sărbătoare. În drum spre rugăciunea de Eid, musulmanii recita următoarele cuvinte în limba arabă:

Allah este Cel mai Măreț, Allah este Cel mai Măreț, Allah este Cel mai Măreț. Nu există alt Dumnezeu în afară de Allah. Allah este Cel mai Măreț, Allah este Cel mai Măreț. Lui Îi aparțin toate laudele.

Sărbătorirea succesului spiritual

După rugăciunea de Eid, oamenii se adună pentru a avea un festin alături de familie și prieteni, unde savurează gustul unei varietăți de preparate. Unii chiar călătoresc în orașele sau țările natale pentru a sărbători cu familiile lor extinse și a reîmprospăta și întări legăturile de rudenie. Există o tradiție bogată în a face schimb de cadouri în timpul Eid-ului. De exemplu, în Africa, este un obicei de a oferi copiilor cadouri ce constau în haine și încălțăminte nouă. Uneori, copii primesc bani ce îi folosesc pentru a cumpăra dulciuri și gustări, pentru a se bucura împreună cu verii și prietenii lor. În țările occidentale, copii primesc cadouri în loc de bani, iar părinții decorează casele pentru a creea o stare de entuziasm pentru familie. Eid-ul este menit să sărbătorească îndeplinirea unei datorii spirituale, precum și un timp de legătură și schimb de îmbrățișări, sărutări și râsete cu familia, prietenii și comunitatea.

O invitație la sărbătoare

Pentru fiecare musulman, Eid-ul este un moment de dăruire și exprimare a iubirii, a păcii și a prieteniei. Musulmanii din întreaga lume își deschid brațele către vecinii și prietenii nemusulmani, în timp ce organizează ieșiri și mese pentru Eid. De ce să nu te alături vecinului sau colegului tău musulman pentru a sărbători următorul frumos Eid? Nu ar fi interesant să știi cum este?

Load More Related Articles
Comments are closed.

Check Also

Fiecare om este un rob – Uite cum

Ești rob? Da! Fiecare om este un rob. Dar întrebarea este: față de cine sau de ce? Ești un…