Home Principale Islam Ghidul tău ușor pentru a învăța despre islam pentru începători

Ghidul tău ușor pentru a învăța despre islam pentru începători

Islam-și-musulmani

Islamul este religia cu cea mai rapidă creștere din lume. Există aproape 2 miliarde de musulmani pe fața pământului. Dar, cu toate acestea, mulți oameni nu știu prea multe despre islam. În continuare îți prezentăm câteva dintre cele mai frecvente întrebări pe care mulți le au despre ce înseamnă credința musulmanilor și modul în care ne practicăm religia.

Ce este islamul?

Termenul “islam” este un cuvânt arab care înseamnă supunere. În context, islamul înseamnă supunerea față de voința lui Dumnezeu în conformitate cu condițiile Sale. Prin această definiție simplă putem vedea că tot universul, planetele, copacii și animalele, toate se găsesc într-o stare naturală a islamului – și anume aceea de supunere față de voia lui Dumnezeu, pentru că toate acestea își urmează ordinea firească pe care Dumnezeu a creat-o pentru ele.

Oamenii sunt unici, deoarece noi putem alege dacă să urmăm sau nu poruncile lui Dumnezeu.

Islamul nu este numit după o anumită persoană, cum este cazul creștinismului sau budismului, și nici nu poartă denumirea unui anumit grup de oameni, precum hinduismul sau iudaismul. Islamul înseamnă pur și simplu a trăi în conformitate cu ceea ce vrea Dumnezeu. Așadar, islamul este mai mult decât o religie, este un mod de viață.

Ce este un musulman?

Un musulman este cel care urmează Islamul. În limba arabă, adăugarea prefixului “mu” unui cuvânt are același efect cu a adăuga prefixul “er” unui cuvânt în limba engleză. De exemplu, în engleză, cineva care lucrează la fermă este fermier (farmer), cineva care lucrează este muncitor(worker), și cineva care construiește este constructor (builder). În mod similar, în arabă, cineva care practică islamul este musulman (muslim).

Cine este Allah?

“Allah” este cuvântul arab folosit pentru unicul și singurul Dumnezeu adevărat. Este același cuvânt pe care evreii și creștinii care vorbesc arabă îl folosesc pentru Dumnezeu. Allah este Unul, fără niciun partener. El este Creatorul Veșnic a tot ceea ce există. El nu are copii și El nu este copilul nimănui. Nu e un spirit, un om sau o masă de energie, sau orice altceva de genul acesta. Nimic nu poate fi comparat cu Allah.

Cine este profetul Muhammad ﷺ?

Muhammad (pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) s-a născut în orașul arab Mecca, în anul 570. De când era tânăr, el era cunoscut ca fiind persoana cea mai cinstită și mai de încredere. Deși trăia într-o cultură unde oamenii se închinau la idoli, el a știut întotdeauna în inima sa că există doar un singur Dumnezeu. La vârsta de 40 de ani, Dumnezeu l-a ales pe Muhammad ﷺ să devină profet și să transmită mesajul voinței lui Dumnezeu oamenilor. Misiunea lui a fost deosebit de importantă pentru că după el nu mai urma să vină niciun profet.

Muhammad ﷺ a fost ultimul mesager al lui Dumnezeu. El a fost ultimul dintr-un lung șir de profeți, dintre care mulți sunt de asemenea cunoscuți și din tradițiile creștine și evreiești, cum ar fi: Adam, Noe, Avraam, Iacob, Moise, David, Solomon, Ioan Botezătorul și Iisus (pacea lui Allah fie asupra lor).

În cei 23 de ani de profeție, cu toate greutățile și opoziția de care a avut parte, Muhammad ﷺ a trudit pentru a comunica învățăturile divine celor ce îl urmau.

Ce este Coranul?

Coranul reprezintă cuvântul literal al lui Dumnezeu, care i-a fost dat lui Muhammad ﷺ, fiindu-i revelat treptat pe parcursul profeției sale. Coranul este revelația finală a lui Dumnezeu pentru omenire, care conține îndrumări pentru fiecare aspect al vieții. De-a lungul istoriei omenirii, mulți dintre profeți au fost trimiși să transmită popoarelor mesaje. Cu toate acestea, de-a lungul generațiilor, oamenii au schimbat și modificat mesajele aduse de profeți, adăugând sau ștergând din ceea ce a fost inițial revelat, până la punctul în care mesajul original a fost pierdut. În cele din urmă, un alt profet venea să corecteze mesajul anterior. Toate mesajele anterioare au fost lăsate în seama propriului lor popor pentru a fi păstrate, dar, deoarece Coranul este mesajul final, Dumnezeu Însuși a garantat păstrarea lui.

Companionii profetului Muhammad ﷺ au memorat și au notat cuvintele Coranului exact așa cum au fost recitate. Coranul a rămas neschimbat, literă cu literă, de când a fost revelat, acum mai bine de 1400 de ani.

Ce sunt hadis-urile?

Hadis-urile sunt o colecție înregistrată de acțiuni și vorbe rostite de profetul Muhammad ﷺ. Ele prezintă exemplul profetului Muhammad ﷺ, felul în care el și-a trăit viața, de la caracteristici generale la cele mai mici detalii ale acțiunilor sale, precum și la lucrurile pe care le-a spus, cum ar fi; sfaturile, avertismentele sau explicația versetelor Coranului. În totalitatea ei, cunoașterea pe care o obținem din Hadisuri formează Sunnah (tradiția Profetului Muhammad ﷺ) pe care toți musulmanii își doresc să o urmeze.

Cum să-ți trăiești viața conform voinței lui Dumnezeu?

Aceasta este o întrebare destul de mare dar, din fericire, răspunsul este de fapt foarte ușor:

Citește Coranul

Load More Related Articles
Comments are closed.

Check Also

Fiecare om este un rob – Uite cum

Ești rob? Da! Fiecare om este un rob. Dar întrebarea este: față de cine sau de ce? Ești un…